zwemmen

La Vigne

noord Ardèche

<  Lamastre  Klik op een foto voor een vergroting    ^

Zwemmen in de noord-Ardèche

In de bovenloop van de rivier de Doux, vanaf Désaignes naar het noorden, worden in de zomer op diverse plaatsen stukken van de rivier afgedamd om een zwemgelegenheid te creëren.

Zo'n plan d'eau ligt meestal in een mooie omgeving en er zijn allerlei voorzieningen. Vaak zijn er picknickplekken, wordt er toezicht gehouden en zijn er faciliteiten voor kinderen.

Het dichtstbijzijnde en grootste is het plan d'eau bij Désaignes. De foto's rechts werden eind juni genomen, kort voor het begin van de zomerdrukte.

Het afdammen van de rivier gebeurt op verschillende manieren.
  

DSCN0664 DSCN0672
DSCN0676 DSCN0670

Bij Labatie d'Andaure wordt elk jaar met vrachtwagens een immense lading zand verplaatst om een dam te bouwen die aan het eind van het seizoen net zo vrolijk weer wordt afgebroken.

Weer ergens anders (foto rechts) zagen we een slimme oplossing in de vorm van een uitneembare damwand.
  

DSCN0730 0038-84
DSCN0742 DSCN0746

Groter, hoger en verder

Uitgebreidere recreatiemogelijkheden biedt het meer van Devesset, ten noorden van Saint Agrève, op de foto's hier links.

Het is een behoorlijk groot meer dat veel te bieden heeft. Er is een zeilschool, je kunt er fietsbootjes huren, voor de kleine kinderen zijn er allerlei speeltoestellen en voor de groteren geinige constructies in het water, zoals op de onderste foto rechts.

Er zijn strandjes en er is een wandelpad helemaal rondom waardoor je ook een rustig plekje aan het water tussen het groen kunt opzoeken.

Het meer van Devesset ligt op ongeveer 1100m hoogte.
  

DSCN0751 DSCN0752

^
rond het huis het interieur de omgeving
|-- |--|--|
het dorp noord-Ardèche Désaignes Lamastre zwemmen